tiistai 16. elokuuta 2016

HE-VA kylvöä

10-11.8. suoritettiin Toivon Tilalla meille, ja Suomessa monelle muullekin, täysin uutta syysrapsin kylvötekniikkaa. 
Kylvö toteutettiin Malmgårdin Koneaseman toimesta ja kyseessä oli jankkurikylvö tanskalaisella HE-VA Grass-Tillerillä, jonka päälle on asennettu Multiseeder puhallinkylvöyksikkö.


Yleistä jankkurikylvöstä


Jankkurin käyttö kylvön yhteydessä nopeuttaa rapsin alkukehitystä kun pellon tiivistymät kuohkeutuvat oikeasta syvyydestä. Lannoitteet ja siemenet puhalletaan ohjainyksikön säätelemänä jankkuroituun vakoon. Tämän ansiosta kylvö tarkentuu, juurtuminen tapahtuu riittävän syvään ja juuristo haaroittuu hyvin. Etanasyötin levitys toteutetaan samanaikaisesti kylvön yhteydessä. Kylvöjankkurin piikkien väli on 50 cm, jonka ansioista kasvustolla on tilaa versoa voimakkaasti. 
Jankkurikylvöä voisi kutsua eräänlaiseksi kaistalekylvöksi (Strip-till), koska panokset kohdennetaan vain kapeaan kylvöriviin. 
Toisaalta taas jankkuroinnista saadaan parempi hyöty irti, (kts. biologis-mekaanienen syväkuohkeutus) koska syysrapsin juuristo kykeneen tehostamaan jankkurin tekemää kuohkeutustyötä.
Merkittävä etulyöntiasema, verrattuna perinteiseen muokkaukseen+kylvöön, syntyy myös kosteuden säilymisestä maassa. Syysrapsin kylvöaika ajoittuu heinä-elokuun vaihteeseen, jolloin poutajakso voi pilata tasaisen alkuunlähdön. Koska maan pintaa ei rikota voimakkaalla muokkauksella, itämiskosteus siemenille varmistuu. 


Malmgårdin HE-VA

Kyseisessä koneessa on 7 piikkiä ja kapeahkot kärjet. Työleveys on 3,5 metriä. Kone poikkeaa hieman tutummasta HE-VA:n Sub-Tilleristä. Grass-Tiller on suorarunkoinen ja kiekkoleikkureilla varustettu. Sub-Tiller taas on rungoltaan V:n mallinen ja toimitetaan ylensä ilman leikkureita sekä leveämmillä piikin kärjillä. http://www.he-va.com/ Lannoite tulee etusäiliöstä puhaltimen voimalla kylvöriviin.

Veturina kylvöyksikössä oli mm. automaattiohjauksella varustettu Fendt 939.
Koska riviväli on peräti 50 cm ja kylvö tehdään mieluiten vinoon esikasvin(viljan) kylvösuuntaan nähden on automaattiohjaus lähes välttämätön apuväline tässä työssä. Työsaavutus koneella on 1-1,5 ha tunnissa maalajista ja lohkoista riippuen. Vinoon tehtävällä kylvöllä helpotetaan mm. ruiskutustoimenpiteitä (ajourat jäävät näkyviin) ja vältetään kokonaisen kylvörivin tallaamista.


Kylvöt Toivon Tilalla

Esikasvina lohkollani oli monitahoinen Wolmari-ohra. Ennen kylvöä valmistelin lohkon huolellisesti: Puinnin suoritin mahdollisimman pitkään sänkeen ja silpun pituuden säädin mahdollisimman lyhyeksi. Näin siksi että kesän aikana taimettuneiden rikkojen lehtipintaa olisi mahdollismman paljon näkyvissä, puinnin jälkeen tehtävää glyfosaattikäsittelyä varten. Ruiskutuksen yhteydessä levitin traktorin keulalla olevalla sähköviskalla 2,5 kg Sluxx-etanasyöttiä hehtaarille. Ruiskutuksen jälkeen muutaman tunnin kuluttua silppusin sängen vielä mahdollisimman lyhyeksi (n. 7-10 cm) tasomurskaimella, jotta sänki ei kilpailisi ja varjostaisi rapsin taimia. Kylvösiemenmäärä oli hieman alle 50 kpl/m3 ja lajikkeina Thure(BOR) sekä Pioneerin "06". Sluxxia puhallettiin kylvöriviin vielä 3 kg/ha.


poplon akpil
Sähköviska ruiskutraktorin keulalla.


Grass Tiller
Jankkurin piikin taakse puhalletaan lannoite kumiputkesta. Seuraavasta putkesta tulevat siemenet ja etanasyötti puhalletaan jyrän jälkeen (teräsputkesta) viimeisenä, kylvöriviin maan pinnalle.

Grass-Tillerissä on kiekkoleikkurit vakiovarusteena, jotta jankkurointi/kylvö voidaan tehdä suoraan myös heinän sänkeen.

Jankkurikylvöä
Jankkurin piikki muokkaa sänkipeltoon n.5-10 cm levyisen "railon" johon lannoite, siemenet ja etanasyötti puhalletaan.

etusäiliön täyttöä
Malmgårdin Koneaseman HE-VA on varustettu etulannoittesäiliöllä ja kahdella piensiemenkylvöyksiköllä, jolloin kaikki kylvötoimet (lannoitus,kylvö+Sluxx) tapahtuu yhdellä ajokerralla.Jälki on varsin mallikelpoista.

Lierot tuntuvat viihtyvän...


 Huomioita kylvön edetessä:

- Sadekuuron jälkeen työtä pystyy jatkamaan hyvin nopasti. (sateella ei voi kylvää koska ilman kosteus haittaa puhallinkonetta) Vähäisiä kylvötunteja tulee siis myös tätä kautta lisää.

- Nyt 16.8. nähdään taas miten olemattoman pieni kylvöikkuna syysrapsilla on ja lohko olisikin jäänyt sateiden takia kylvämättä, jos sitä olisi lähdetty kyntämään ja muokkaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti