lauantai 20. kesäkuuta 2015

Opintomatkailua


Viime viikon torstaista lähtien on tullut opiskeltua syysrapsiasiaa (ja hiukan muutakin) oikeen isommalla kädellä. Ensin to ja pe Ruotsissa Norrköppingin seudulla, sitten maanantaina Vampulan rapsigurun tilaisuudessa ja vielä tiistaina tuli tehtyä Särkisalo-Perniö suunnalla ekskursio.
Uusia ideoita ja tietoa karttui taas kasapäin. 

Jos pohdit syysrapsin viljelyä ja haluat lisää tietoa ja ohjeita, ota rohkeasti minuun yhteyttä, niin neuvotellaan sopiva "infopaketti". Palvelun hinta ei ainakaan ole esteenä.


RuotsissaTorstain vietimme Albin Gunnarssonin (kuvassa) tilalla. Avena oli järjestänyt mainion opintomatkan. Gunnarsson on Svensk Rapsin öljykasviasiantuntija.
Kasvinsuojelusta ja muusta viljelytekniikasta tuli uutta tieto runsaasti. Paikalla oli useammankin yrityksen edustajia kertomassa rapsin viljelyyn littyvistä tuotteistaan. Lajikkeiden demokaistoja oli myös tarjolla monia.

Perjantaina oli ohjelmassa Väderstadin tehdaskierros työnäytöksineen.
Toinen kohteemme perjantaina oli maatila Hagbyberga Säteri. Siellä tutkailimme mm. Heva -jankkurikylvintä ja sillä kylvettyä uskomattoman tiheää ja vahvaa rapsikasvustoa. 
Koska kylvöaikaa on hyvin rajallisesti ja pinta-alat suuria osa viljelijöistä on siirtynyt Ruotsissa jankkurikylvöön, samalla pystytään parantamaan maan rakennetta. Suomeenkin on ostettu muutamia koneita.

Tästä kuvasarjasta näkyy miten kasvusto "sulkeutuu" vasta kukinnan aikaan. Riviäli on 54 cm.

Samaa kasvustoa lähempää eli Hevalla kylvettyä 06:ta.

Vampulassa ja Ruskolla

Kasvustot oli komeita Ruotsissa, mutta kyllä Suomessakin osataan!

Vampulassa Kouvolla oli tarjolla viljalti eri lajikkeita, myös pari populaatioversiota. Ne näyttävätkin olevan aikaisempia ja pidempiä kuin hybridit.


Kotimatkalla kävin neuvontakäynnillä ihastelemassa Parikan Markun täydellistä rapsikasvustoa.
Lohkot on tasauslanattu viime kesänä ennen kylvöä. (kts. kuva ja linkki alempaa) Näille rapseille ei ole tehty muita ruiskutuksia kuin rikkatorjunta syksyllä. Tätä kasvustoa kannattaa käydä katsomassa! Lohko on maantien varrella os. Paattistentie 249, Vahto.

Perniössä


Tiistai vierähtikin sitten Salon eteläosissa. Ensin oli ohjelmassa Särkisalon mms:n järjestämä syysrapstilaisuus Juha Wikströmin Taamarlan tilalla. Sitten kävin katsomassa Parikan suorittamaa tasauslanausta ja vielä ehdin syysohrakasvuton tarkkailuunkin.

Taamarlasta löytyy Suomessa melko harvinainen rapsinpuintiin tarkoitettu Zürn -jatkopöytä, jossa on pystyterät molemmin puolin. Zürnin tuotteita tuo ja myy Suomessa Vihdin Kone. Oikean puolen pystyterä on erittäin suositeltava varuste syysrapsin puinnissa.Matros syysohra kukki Perniössä 16.6. Mukavan aikaista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti