keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

"Hyviä" uutisia ja ihmettelyä

Lainaus Avenan uutiskirjeestä 10.6. 2015

"Yöpakkaset ovat vahingoittaneet rapseja Kanadassa. Toukokuun lopulla tärkeimmillä tuotantoalueilla lämpötila kävi jopa -7 Celsiusasteessa ja vahingoitti taimella olevia rapsikasvustoja. Uusintakylvöt ovat tarpeen pahiten kärsineillä lohkoilla. Uutinen saikin kanadalaisen ja eurooppalaisen rapsin futuurinoteeraukset nousuun. Hintoja on nostanut myös erityisesti soijaöljyn pörssihinnan voimakas vahvistuminen, mikä sai alkunsa USA:n ympäristöviranomaisen uudesta ehdotuksesta uusiutuvien polttoaineiden käyttövelvoitteiksi. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi soijaöljyn energiakäytön lisäämistä Yhdysvalloissa. Soijapavun hinta on kuitenkin ollut laskussa hyvien satoennusteiden ansiosta. Etenkin Etelä-Amerikan hyvin sujuneen sadonkorjuun ja määrältään runsaan soijasadon sekä USA:n jäljessä laahaavan viennin takia on liian aikaista arvioida, mihin suuntaan hinnat kääntyvät pohjoisen pallonpuoliskon korjuukauden lähestyessä.

USA:ssa heikentynyt dollari on osaltaan vaikuttanut suotuisasti viljojen ja öljykasvien pörssihintoihin. Eläkerahastot ovat samalla jatkaneet lyhyiden positioidensa pienentämistä, mikä on tukenut hintojen nousua."

Näin viljojen/rapsin hinnat muodostuvat maailmalla.  Meillä "mekanismia" ei tunnu olevan ja leipävehnän syksyn hinnoissa ei ole vieläkään minkäänlaista nousun merkkiä. Ei siis siitäkään huolimatta että kylvöala jää päätuotantoalueilla ennätyksellisen myöhäisen kevään takia merkittävästi suunniteltua pienemmäksi. Laatutappioiden riskit syksyllä ovat merkittävät, viikkoja liian myöhään tehtyjen kylvöjen takia. Lisäksi vielä lämpötilat eivät tunnu nousevan ja alkukehityksessä ei ole näköpiirissä mitään pyrähdystä, joka "ottaisi kiinni" kasvua.
Missä vika, miksi markkina ei toimi? Kuka uskaltaa kommentoida?

Hinnat 8.6. :  http://www.vyr.fi/www/fi/markkinatietoa/kotimaan_hinnat/

Tässä samasta aiheesta aikaisempi tekstini: http://neuvo2020.blogspot.fi/2015/05/leipavehnan-
hinta.html


ps. Huomenna on suuntana Ruotsi ja Svensk Rapsin öljykasviasiantuntijan Albin Gunnarssonin koetila. Siitä ehkä raporttia tuonnenpana...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti