sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Hajakylvöksiä ja syysruiskutuksia

Syysvehnän hajakylvöksiä

Syysvehnien kylvön ole pyrkinyt tekemään suunnilleen 10. - 20.9. jaksolla.
Liian aikaiseta kylvöstä on huonoja kokemuksia lähinnä viirukaskaiden levittämän kääpiökasvuviroosin takia. Lokakuun kylvöissä on taas omat riskinsä talvehtimisen suhteen.
Tänä syksynä päätin kokeilla syysvehnän hajakylvöä useammastakin syystä:
Aikani ja "voimani" ei olisi millään riittänyt vannaskoneella kylvöön, puintienkin myöhästyessä normaalista.
Kosteutta oli maassa niin runsaasti että kokeilu tuntui realistiselta toteuttaa.
Kustannusten vähentäminen tuntui järkevältä toimenpiteeltä.

Hajakylvö toteutettiin Lindemanin Mikon toimesta Amazonen pintalevittimellä. Työleveys oli 20 m ja ajo tapahtui gps:n avustuksella. Osan lohkoista olin muokannut etukäteen lautasmuokkarilla tai kultivaattorilla ja osa kylvettiin muokkaamattomille lohkoille. Pintakylvön jälkeen multasin jyvät, säiden salliessa muutamien päivien aikana, kultivaattorilla ja työsyvyys oli n. 5-10 cm. Lannoitetta levitimme ensin kahdelle lohkolle ja loput jätin lannoittamatta, koska esikasvina oli hyvä syysrapsi ja P-luokat ovat "vihreällä".

Varsinaiseen kylvöön (23 ha) ja parin lohkon lannoitukseen aikaa men noin puoli päivää. Multaukseen käytin yhteensä parin työpäivän verran aikaa useammassa jaksossa. Multauksen ajoitus savisimmilla lohkoilla tuotti tuskaa jatkuvien sadekuurojen takia.

Nyt lokakuun lopulla kaikki lohkot ovat orastuneet ja suurin osa kasvustoista on jopa mukavan tasaisesti pinnalla.

Syysvehnän siementen multausta kultivaattorilla syysrapsin sängeltä.

Multausjälkeä


Siipiterillä ja mixerillä varustettu kultivaattori "lajitteli" jyvät hämmästyttävän hyvin piiloon.

Kuvassa kokkareet on potkaistu sivuun (vrt. ed. kuva) ja siemenet näkyvät sijoittuneen mukavasti n. 3-5 cm syvyyteen kokkareiden alle.
Pari viikkoa kylvön jälkeen yleisilme oli vielä aika karu....


...lähempää tarkasteltuna kuitenkin päätelmäni kosteaan maahan kylvämisen "autuudesta" osottautuivat oikeiksi.
Nopeiten alkoi orastumaan lohkot joille annoin lannoitusta. Tässä hernelohkolla lannoitteena oli pelkkä Yaran Starttilannos. Muutaman kilonkin "starttityppi" näytti nopeuttavan orastumista. 

Yhdellä lohkolla jouduin turvautumaan parin viikon kuluttua kylvöstä "lisämultaukseen", kun orastuminen tuntui todella heikolta. Jo juurtuneiden siementen kohtalo hiukan epäilytti, mutta periaatteeni on kuitenkin viljelyssä, että "tee jotain!" jos kasvuston kunto ei miellytä. Tekemättä jättäminen on harvemmin oikea vaihtoehto. Ajatukseni oli lähinnä murskata liian isoja kokkareita siementen päälle "mullaksi". Tein siis lisämuoltaustyön Rexius -jyrällä ja lohko on nyt mukavasti "piikillä".

Hajasyyskylvön etuja ja haittoja (savimaalla):

+ Valtava ajan ja polttoaineen säästö.
+ Tallaus vähäisempää.
+ Vaatii oikeanalaisen esikasvin. (veden läpäisy)
- Ei onnistu hyvin kuivana syksynä.
- Ei saa jätettyä ajouria.
- Pellon pinta jää "töyssyiseksi".
 - (+) Orastuminen hitaampaa. (aikaistaa kylvöikkunaa.)


 Kokemukset ovat tässä vaiheessa sen verran hyvät, että että ainakin rapsien jälkeen, tämä syysviljankylvötapa vaikuttaa hyvinkin järkevältä vaihtoehdolta jatkossakin.


Syysruiskutuksia 24.10.

Syysviljojen rikkatorjunta syksyllä on tämän hetken ainerekisteröinneillä vaikeaa, mutta helpotusta on jo hiukan tullut ja toivottavasti tulee jatkossa lisää. Etenkin syysviljojen "perusvihollinen" eli saunakukka saadaan syysruiskutuksella todella tehokkaasti kuriin. Kokemuksieni mukaan käytännössä jäljettömiin seuraavaksi kesäksi. Kun talvehtineita rikkoja ei ole pellossa, kaikki ravinteet keväällä ovat syysviljan käytössä. Syysruiskutus ei välttämättä poista alkukesän rikkaruiskutusta, mutta antaa siihen paljon "pelivaraa", ajallisesti sekä valmisteen suhteen.

Bayerin koeaine Bacara Forte on käytössäni koekäyttöluvalla. Aine on pääosin maavaikutteinen, kolmen tehoaineen seos. Ruiskutusajankohta meni hyvin myöhäiseksi eli kokemukset voivat jäädä sen takia hiukan niukoiksi.

Erikoiskasvipuolelta tutumpi Boxer on jo rekisteröity syyskäyttöön syysviljoille.
Käytin Boxeria nyt kokeilumielessä etenkin mataran ja CL jääntisyysrapsin torjuntaan.
Tankissa oli myös toista valmistetta varmistamassa tehoa jo taimettuneisiin rikkoihin.


Maavaikutteisten rikka-aineiden ruiskutushetki on syysvehnän 1,5 -lehtiasteella. 

Rikkatorjuntaa hajakylvetyltä Ceylon -syysvehnältä Bacara Fortella.



Syysohralle tein lumihometorjunnan strobin ja triatsolin seoksella. Joukkoon lisäsin vielä hiukan hivenlannosta. Sivuversoja kasveissa on 3-4 kpl. Videoklipiltä näkyy miltä kasvusto näyttää nyt yleisilmeeltään. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti