maanantai 10. elokuuta 2015

Kerääjäkasveja, fosforilannoitusta ja "ihmeainetta"

Elokuun enismmäinen perjantai vierähti pelloilla Halikossa ja Vihdissä.
MTK-Varsinais-Suomi / Tarmonpuuska -hankkeen järjestämä kerääjäkasvitilaisuus oli aamupäivällä Riskin Akin pellolla. Paikalla oli kymmenittäin aiheesta kiinnostuneita viljelijöitä.

Ely-keskuksen tarkastajien puheenvuoro.


Terve Kasvi -tilaisuus Kotkaniemessä

Halikon tilaisuudesta otin "varaslähdön" ja suuntasin kohti Vihtiä.Yara Suomi
 ja Bayer CropScience:n järjestämässä Terve Kasvi -tilaisuudesta tuli aluksi bongattua
Bayer Agro App, jossa on mm. erittäin hyödyllinen kasvinviljelysanastoon erikoistunut sanakirja, suosittelen.  
Kasvinviljelysanakirja


P-lannoituskenttä, FOSA 

Fosforilannoituksen satovasteet moderneilla korkean satovasteen lajikkeilla (FOSA)

Juha Liespuu Yaralta esitteli uuden pitkäikäisen foforilannoituskokeen. Tämän kokeen tarkoituksena on selvittää kuinka paljon nykyiset satoisat viljalajikkeet hyötyvät P-lannoituksesta. Tämän myötä saadaan seuraavaan tukiohjelmakauteen mennessä faktatietoa mm. päättäjille viljojen fosforin tarpeesta. Kokeen rahoittavat Makera ja LUKE. 
Kentältä löytyy kevätvehnä- ja ohraruudut joiden P -lannoitustasot ovat: nolla, 7,5 , 15 ja 30 kg/ha. Lohkon viljavuusluokka on huononlainen. Erot olivat kasvustoissa silminnähden merkittäviä. Typpilannoitus ja tautitorjunta tehdään samaan tapaan kuin käytännön viljelyssäkin. Hyvin mielenekiintoista nähdä mitkä ovat satotulokset... 

Fosforilannoituskenttä.

Uutta Bayerilta


Uusien rikka- ja tautitorjunta-aineiden koeruutuja esitteli Janne Laine. Tuotenimistä "vilahtelivat" ainakin Folicur, Buctril ja Hussar. Aika näyttää mitä uutuukisa Suomen markkinoille saadaan ja milloin.Ihmeaine??


Tässä vielä "loppukevennyksenä" kuvapari joka osoittaa miten voimakkaamman juuren kasvun myötä kasvi pystyy tehokkaampaan ravinteiden ottoon. Erot ainakin "nollaruuduilla" kaikissa kerranteissa olivat hämmästyttäviä. (Kyseessä ei ole Bayerin koe.)Lannoittamaton ja käsittelemätön ruutu.

Tässä myös lannoittamaton ruutu, mutta juuren kasvua parantavalla tuotteella pensomisen puolivälissä käsitelty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti