perjantai 28. elokuuta 2015

Hyvä startti syysohralle!24.8. 2016 Toivon Tilalla koitti historiallinen päivä kun tilallemme "lanseeraattiin" uusi viljelykasvi.
Syyshohraa kylvettiin 6.3 ha alalle ja lajikkeena on Matros. 
Esikasvina oli aikainen ja kovia kokenut Riina -kaura.
(Riina onnistui olosuhteisiin nähden ja erinäisten vaiheiden jälkeen mukavasti ja satokin yltänee viiden tonnin paikkeille. Suurimpana harmina kasvustossa on paikoin runsas jälkiversonta.)

Syysohralohkon perusmuokkaus tehtiin perinteisesti kyntämällä. Kynnöllä koitan varmistaa mm. juuriston parempaa kehittymistä sekä isompaa "vesitilaa" ja sitä kautta parempaa talvehtimista. Osa lohkosta on multavaa hietasavea (lähes HHt:aa) ja rinneosa kivikovaa savea. Kyntö oli jälleen paikoin hidasta ja työlästä (vauhtia huimat 3-4 km/t ja kolme siipeä), mutta onneksi sain apuvoimia ja homma eteni aikataulussa. Kynnöksen tasaamisen/murskausken tein aina välittömästi vuokra -Rexiuksella, sitä mukaa kun kyntö eteni. Maan kokkareisuudesta riippuen Rexiuksella ajettiin 1-2 krt ja äkeellä 1-3 krt.Ohramaan kyntöä 22.8.

Huonosti muokkautuvan kynnöksen tasausta Rexiuksella.


Kylvöajankohdaksi oli sovittu Lehtisen Timon kanssa maanantai ja homma saatiinkin tehtyä aivan huikean hienossa ilta-auringossa. Kylvö toteutettiin Rekottilan Horschilla ja 6 m puhallinkoneen helppokäyttöisyys sekä työteho teki ehdottoman vaikutuksen meikäläiseen.
Siementä kylvettiin 370 kpl/neliölle ja lannoitus tehtiin kasvin vatimukset sekä lohkon ravinnetila huomioiden uudella Yara Mila Y6:lla.

(HUOM! Jos lähialueella on kylvöurakoitsija joka uskoo pystyvänsä hoitamaan huolella ja ajallaan tilamme kylvöt/osan kylvöistä, olen ehdottomasti kiinnostunut neuvottelemaan aiheesta. Ota yhetyttä.)Syysohran kylvöä


Savinen ja kokkareinen rinne piti vielä jyrätä kylvön ja pienen sateen jälkeen.

28.8. lohkon pehmeimmät alueet ovat jo hyvin juurtuneet ja vettäkin saatiin kylvön päälle kahdessa osassa 6 + 8 mm.

Juurtunutta Matrosta 3,5 vrk kylvöstä.

Seuraamme ohrakasvuston kehitystä jännittyneenä!
Ja loppukevennyksenä vielä kuva Ceylonin puinnista. Lajike on erityisen mukava puitavaa, koska jyvät ovat suuria, tasakokoisia ja pyöreähköjä, kuin pieniä herneitä.PS. Edellinen blogitekstini on tähän mennessä luetuin "kautta aikojen", kiitokset lukijoille. "Faceseinälläni" se on herättänyt vilkasta keskustelua! Tevetuloa kertomaan omat näkemyksesi aiheesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti